Biografie

Petra van der Heide studeerde bij Erika Waardenburg in Utrecht, Maria Graf in Hamburg en Charlotte Cassedanne in Berlijn. Daarnaast nam ze deel aan masterclasses van Susann McDonald en Tanya Tauer. In 1987, met 16 jaar, speelde ze in het ‘Focus on Youth' concert, dat onderdeel was van het 3de 'World Harp Congress' in Wenen. In de daarop volgende jaren won ze verschillende prijzen in Nederlandse en internationale concoursen.

Gedurende haar verblijf in Duitsland -van 1993 tot 2003- verzamelde ze ervaring in vele bekende Duitse orkesten. voordat ze uiteindelijk terugkeerde naar Nederland. Van 1998-2003 was ze verbonden aan het Staatstheater van Darmstadt.

Sinds 2003 is ze soloharpiste bij het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam. Zij heeft samengewerkt met dirigenten als Mariss Jansons, Riccardo Chailly, Bernard Haitink, Lorin Maazel, Nicolaus Harnoncourt en Zubin Mehta.

Petra van der Heide is voornamelijk actief op het gebied van auditietraining, uiteraard gespecialiseerd in het harprepertoire, maar ook voor andere instrumenten. Leerlingen kwamen reeds uit alle delen van de wereld om zich tijdens een intensieve meerdaagse training op een proefspel voor te bereiden.

Regelmatig publiceert ze artikelen over dit onderwerp en ook is ze een veelgevraagde spreker voor het KCO. Ze schrijft columns en artikelen voor Preludium en de KCOurant en diverse vakbladen. Daarnaast gaf ze masterclasses over de hele wereld, onder meer in Peking, Shanghai, New York, Londen, Parijs, Detmold en Luzern.

 

PDF bestanden:

CV
Biography
Lebenslauf